søndag den 17. juni 2012

Cøliaki

Min venindes datter lider af cøliaki - glutenallergi.

Jeg kan kun forestille mig, hvor trist det ind imellem må være for et mindre barn, når det bliver inviteret til en fest, hvor alle de andre gæster spiser løs af alt det lækre på kagebordet, mens man selv må nøjes med den fine kage, som ens søde mor har medbragt som alternativ. 
For hvem vil ikke gerne have lov til at vælge og få de samme kager som de andre gæster?

Da jeg inviterede min veninde og hendes datter til sommerfesten tænkte jeg, at på den dag skal der i hvert fald også være noget, som en glutenallergiker kan tåle.  Et lidt mindre udvalg end det de andre gæster får, for jeg er trods alt ikke cøliaki-verdensmester, men dog et udvalg.

Jeg har derfor bagt glutenfri lagkagebunde efter denne opskrift. 

Andreas spiste de fleste af kanterne, der blev skåret fra på lagkagebundene. Højlydt erklærede han, at det smagte "FANTASTISK" - og jeg kan kun give ham ret. Mums.
Det er bestemt ikke sidste gang jeg bager dem. Også uden en glutenallergiker i selskabet   ;o)


Noget af dejen endte i muffinsforme - og de skal efter planen pyntes mindst lige så fint som de andre cupcakes.

En del af de andre ting på kagebordet tåler hun heldigvis også.
Jell-O er glutenfri, farverigt og festligt. Kokos-makroner og regnbuefarvede frugtspyd ligeså - og også til de andre måltider i løbet af dagen er der tænkt i glutenfri muligheder eller et festligt alternativ.

:o)

8 kommentarer:

 1. Det er fin stil og meget betænksomt. Kh. Karen

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kræver så lidt, Karen. Og jeg håber det gør en forskel for hende den dag - at hun også får en sjov dag med mulighed for et valg mellem flere fødevarer, ligesom de andre gæster.

   Slet
 2. Engang havde vi gæster....den ene med glutenallergi og han medbragte selv brød...hvad skete? Peter( min hund) åd bollen...det "taler" og griner vi stadig af, nu fem år senere :) men godt du tænker på jeres gæst, for jeg tror ikke det er nemt at leve med at have den form for allergi.

  SvarSlet
  Svar
  1. UPS! Det var nok ikke den mest populære hund den dag ;o)

   Jeg tror det er temmelig svært at være "anderledes" - lige gyldigt hvordan man så er det. Så er det vigtigt, at det ikke altid er så tydeligt, og med børn er det de voksnes ansvar at forsøge at "inkludere", synes jeg.

   Slet
 3. Som mor til en 8 årig dreng med cøliaki, siger jeg tak til dig! Det er bare så sjældent at komme ud og opleve at der er tænkt på ham.. Jeg ville gerne være gæst i et hjem som dit! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jer må indrømme, at det chokerer mig lidt, hvis folk slet ikke tager hensyn til din dreng, Laila.
   Mennesker der lider af allergi kan jo ikke "gøre for det"...

   Jeg er ikke altid i stand til at tage hensyn til personer, der spiser "anderledes" af den ene eller den anden årsag. Mange mennesker har jo specielle kostpræferencer, men ofte er det en "tilvalgt tilstand". Det er glutenallergi ikke, og jeg mener da bestemt, at man skylder en person med en sygdom at tage hensyn til dette. Man tager vel også hensyn, hvis man får en diabetiker på besøg...
   Jeg kan selvfølgelig ikke lave al maden glutenfri på en dag, hvor der kommer 60 gæster, men det betyder da ikke, at jeg ikke kan tage hensyn til hende.
   Jeg håber det bliver bedre for din dreng fremover.

   Slet
 4. "Du er ikke som de andre" tralalalala. Jeg siger tusinde tak paa det lille barns vegne, og paa moderens. Det er ikke tit der bliver taget hensyn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det var mit barn, ville jeg blive skuffet, hvis der ikke blev taget hensyn til den sygdom, det lider af.
   Det er jo ikke kræsenhed vi taler om... Selv om jeg altså også godt kan finde på at tage hensyn til kræsenhed, hvis det er enkelte fødevarer det drejer sig om, og ikke den generelle kræsenhed, som kan ramme specielt børn ;o)

   Slet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz