onsdag den 9. februar 2011

Ode til Heather

Da jeg første gang stiftede bekendtskab med Cascade 220 (bestilt hjem fra USA) stiftede jeg også for første gang bekendtskab med Heather-farvet garn.
(Hvor stor en ignorant er man så lige?  - eller hvor mange standard-garn-butikker har man lige købt sit garn i? Hm...)
Det meste af det garn, der bliver solgt i de danske butikker (Correct me if I'm wrong) er helfarvet garn, dvs. at garnet først er spundet og efterfølgende farvet.
I hearther-farvet garn er fibrene først farvet - hvorefter forskellige farver fibre blandes og spindes til et garn.
Det giver et helt fantastisk spil i farverne og jeg er totalt solgt til heather-farvet garn. I en grad, så jeg næsten ikke gider strikke i andet.


(Øverst venstre:  Cascade 220 - Summer Sky Heather - Øverst højre:  Holst Supersoft, Robins Egg - 
Nederst venstre:  Holst Supersoft, Aquamarine - Nederst højre:  COOP Helfarvet strømpegarn)

Først var det Cascade 220 Heathers (sælges nu i Danmark af by Slavi, så du kan spare toldudgifterne) - senere kom jeg forbi Supersoft fra Holst - og på det seneste er det højlandsulden fra Weller. Alle er heather-farvede og jeg elsker dem.


(Øverst venstre:  Blackhill Højlandsuld, Marine - Øverst højre:  Blackhill Højlandsuld, Mørk Indigo - Nederst:  Sirdar, Helfarvet uldgarn)

 Til gengæld synes jeg, at det ind imellem kan være svært at farve-matche heather-garn. En blå og en grøn, som umiddelbart ser ud til at passe fint sammen, kan være iblandet nogle fibre i farver, så de alligevel clasher. Det synes jeg særligt gør sig gældende for Cascaden, hvor nogle af de farvematch, jeg havde forestillet mig ud fra computerskærmens billeder, ikke passede sammen i virkeligheden  (- og jeg havde købt MANGE farver!).
Så er det, at jeg ville ønske, at jeg kunne finde heather-farvet garn i de fysiske butikker, så farverne kan opleves i virkeligheden.  


(Øverst venstre: Blackhill højlandsuld, lys lavendel - Midt: Sandness Smart, helfarvet lys lilla - 
Øverst højre:  Holst Supersoft, Crocus -  Nederst:  Cascade 220 Heathers - Mystic Purple) 


Strikker man ensfarvet giver det heather-farvede garn en masse liv og et spil, som det helfarvede garn slet ikke formår.

Åh, som jeg elsker det garn

;o)

12 kommentarer:

  1. Vaer taalmodig. Det kan vaere det kommer.

    SvarSlet
  2. Jeg er også solgt til Cascade Heather og er i gang med en trøje i farven Walnut, men jeg må tilstå, at jeg ikke er meget for at købe garn uden at have et farvekort ved min side.

    Det er HELT VILDT som farverne snyder på en skærm og jeg er flere gange blevet skuffet. Hvis jeg ikke havde haft et farvekort fra Slavi, ville jeg fx. aldrig have valgt min Walnut, blot ud fra farven på billedet, men netop fordi jeg havde farven på kortet, så kunne jeg se, at den slet ikke er den samme som på sitet og er meget smukkere i virkeligheden (undskyld Slavi) :-)

    Der er meget Weller-garn jeg gerne ville købe, men jeg er blevet skuffet én gang før, så jeg er desværre blevet forsigtig. Men man skal aldrig sige aldrig, har jeg engang lært, såå... ;-)

    SvarSlet
  3. Åh ja, heather er smukt i garner, men faktisk synes jeg at helfarvet garn nogle gange er det der skal til, for at binde forskellige toner af heather sammen, netop fordi heather garnerne godt kan have den samme "heltone" i sig selvom de er meget forskellige.

    Det er for øvrigt nogle smukke garnbilleder, du har taget!

    SvarSlet
  4. Mange af Isagers garner er "heather", eller melerede, som jeg har gået og kaldt det nogle år nu. Desuden er mange af garnerne fra Hjejlholt også melerede, idet ulden er gråmeleret inden farvning. Det her skrivning i en bil på iPhone duer ikke rigtig, det har taget mig 9 minutter at skrive det her nu....

    SvarSlet
  5. Jeg er vild med den slags garner.
    Enig med Julia: Alle Isagers tvinni og spinni med S i farvekode er indfarvet på meleret uld.

    Falkenberg og andre shetlandsgarner plus Høxbro er lavet ved at blande uld i basisfarver sammen til den ønskede farve, giver et fedt farvespil. Du kan se basisfarverne tæt på.

    Om jeg er til helfarvet eller "shetlandsgarn" afhænger af formål. Klassisk fair isle kræver shetland, skal man have skart konstrast er helfarvet garn bedre.

    SvarSlet
  6. Tak for et informativt indlæg - og kommentarer!
    Så lærte jeg det!

    SvarSlet
  7. Åh mand åh mand, det bliver dyrt....... Nu er jeg jo nød til at købe mig fattig i det her luksus. shit hvor er det lækkert!!!!

    SvarSlet
  8. Tak for vidensdeling - jeg havde heller ikke lige fattet hvad Heather dækkede....
    ;-)

    SvarSlet
  9. Det heather-farvede garn er bare lækkert, kan nu se forskellen og det er bare lækkert ;-) TAK

    SvarSlet
  10. Å, dette ser deilig ut! Slikt garn har eg ikkje hatt fingrane i, eg må nok teste det etterkvart:)

    SvarSlet
  11. Du har da garn til mange billeder!
    Men - uh - jeg kan godt forstå dig! Jeg elsker også farvespillet. (Og jeg siger ikke, hvor mange billeder jeg kunne tage af mit eget garn!)

    SvarSlet
  12. hej
    tweed farvet som det også kaldes, findes mange steder efterhånden, dog mest uld :) eller uld/bomuld.. fx geilsk garn.. 100 % uld eller uld/bomuld. kender kun butikker herover i jylland, men ved at flittiglise i vejers forhandler det.. som nævnt er der høxbros garn, men kan kun forhandles som kit, så vidt jeg er orinteret.. men ja, det meste af shetlandsuld er farvet på denne måde.. :) og uld generelt i den kvalitet..
    mvh Fie en trofast følger, men har ike rigtig givet mig til kende før :)

    SvarSlet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz