lørdag den 13. december 2008

Juleforberedelser

I morgen eftermiddag får Familien Putz besøg af gode venner til lidt julehygge med bl.a. glögg og æbleskiver - og så en anelse juleguf.
Sådan noget må jo forberedes, så Frau Putz har skam været en ægte Hausfrau i dag og har gjort rent det meste af formiddagen og derefter tilbragt stort set hele eftermiddagen i køkkenet med juleforberedelser. Men jeg har HYGGET MIG!


Først blev der lavet to slags marmelade til æbleskiverne - Jordbær og brombær.

Samtidig lavede Frau Putz lige en skål jordbærgrød - så der var dessert efter dagens aftensmad, som bestod af hjemmelavede burgere. Begge dele var et hit.
Og så til marathon-projekt-Konfekt.


Dag 1 blandede Frau Putz marcipanen med forskellige smagsgivere. I år er der lavet "voksen-marcipan" i tre varianter: Cointreau, Cognac og kaffe.

Dag 2 blev der trillet kugler af MEGET klistret marcipan
og dag 3 blev det hele så overtrukket med chokolade. Man kunne selvfølgelig sagtens gøre det hele i en lang køre, men det er altså begrænset, hvad der kan nås på hverdagsaftener.
Der blev lavet konfekt af 3 x 250 g. marcipan - og hele herligheden blev overtrukket med ca. 6oo g. chokolade. Alt i alt har Familien Putz derfor ca. 1350 g. "voksen-konfekt". (Gad vide, hvor langt man skal gå for at forbrænde det... HOVSA! Forbudt tanke her i december!)
Marcipan m. cointreau, mørk chokolade og perlemors-sukkerkugler.

Marcipan med cognac, mørk chokolade og sukkerhjerter.

Marcipan med stærk kaffe, lys chokolade og mokka-bønne på toppen.

Resten af den mørke, smeltede chokolade blev blandet med rosiner og cornflakes og fyldt i fancy papirsforme. De blev oprindeligt bestilt hjem via nettet ved en fejltagelse. Troede det var muffinsforme - og blev ærlig talt lidt skuffet over den lille pakke, der kom med posten... Men nu kom de til god gavn i forbindelse med konfekt-fremstillingen.
Resten af den lyse chokolade blev blandet med Rice Crispies (Som stadig hedder "Pif Paf Puf" i Frau Putz' verden!) - og ligeledes fyldt i fancy papirsforme. De skal nok vække begejstring blandt ungerne.
Imens Frau Putz stod i køkkenet og legede Hausfrau tog Gemalen ungerne med i skoven - og han havde vist sendt dem på noget af en strækmarch, for de var totalt udkørte og faldt i søvn i cykeltraileren på vejen hjem.
Det gik dog bedre efter lidt varm cacao og nogle "Santa Cookies" fra forleden (Han kan jo ikke spise dem allesammen uden at få ondt i maven - eller komme for sent de andre steder, der skal afleveres gaver...)

Efter aftensmaden kom der gang i surdejen, som Frau Putz meget optimistisk havde taget ud af køleskabet om formiddagen (Det var altså ikke lige det jeg havde lyst til på det tidspunkt.)

Der blev dog lavet dej og æltet efter alle kunstens regler.

Det er meget kompliceret - eller i hvert fald anderledes end Frau Putz har lært det - at bage brød, hvis man skal følge anvisningerne i bogen. Der skal æltes i meget kort tid (10-15 sekunder) en hel masse gange med korte intervaller lige i begyndelsen.

Og så skal dejen ellers stå i MEGET lang tid og hæve. Sådan er det med surdej - så nu får Frau Putz' dej lov til at stå og hygge sig i køleskabet til i morgen.

Til gengæld er der anvisninger om at ælte på et bord, der er smurt ind i olie (I stedet for det mel, som normalt anvendes). På den måde bevares fugten i brødet - og det viser sig at være fantastisk nemt. Det kan anbefales.

Jeg er spændt på resultatet.

1 kommentar:

  1. Tak for kigget. Er ret imponeret over at selv marmeladen er selvgjort. Spændende m brødet. Håber det lykkedes,o

    SvarSlet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz