lørdag den 25. august 2012

Så mangler jeg kun brødet...

... for nu er der vist marmelade nok til et stykke tid!

Dette års høst (indtil videre) omsat til marmelade.

Ribsene blev til marmelade i stedet for gele - fordi det bare måtte prøves, og fordi det er begrænset hvor mange glas ribsgele vi spiser på et år.   Det smager rigtigt godt - og absolut ikke sidste gang de små røde rubiner bliver lavet om til marmelade.  Kogt med vanille - MUMS!

Solbærmarmeladen er som sædvanlig utroligt drøj. Tror jeg måske næste år skal efterligne producenterne af "Marmelade-i-spand" - og tynde marmeladen lidt med noget vand, så den bliver knap så kraftig.

Stikkelsbærrene...  Min absolutte yndlingsmarmelade, når den bliver kogt med en vanillestang.  I år blev de lavet på den franske måde...  og ved en enkelt lejlighed blev gryden glemt, marmeladen brændte på - og da jeg smagte på den i dag, måtte jeg lige gå en tur i haven for at sunde mig.  En hel formiddag og en masse rifter på armene på at plukke bærrene. En hel eftermiddag på at klippe blomst og stilk af - og en hel masse dage med opkog.  Og så... et øjebliks uopmærksomhed... med en småbrændt bismag til følge.
Gemalen har normalt en småskidt lugtesans - og med en sommerforkølelse oveni er den tydeligvis helt forsvundet, for han kunne ikke smage det.  Han protesterede kraftigt, da jeg ville følge min første indskydelse - at den bare skulle hældes ud. 
Hm...  Måske skal jeg bare tvinge mig selv til at lære at spise rygeost. Så kan man vel ikke smage, at marmeladen ovenpå er lidt småbranket...

Efter den bet krævede det altså temmelig megen trækken mig selv op ved hårrødderne for at få blommemarmeladen hældt i skoldede glas.  Til gengæld smager den dejligt - og jeg skylder Gemalen at sige, at det var ham, der høstede blommerne og udstenede dem. Havde han ikke gjort det, var der ikke blevet lavet blommemarmelade i år.

Og om lidt er der flere brombær i haven...
Den første store portion blev foræret væk. Overskudsdeling - eller underskudsdeling?  Jeg orkede simpelthen ikke at lave mere marmelade lige den dag, og bær har vi nok af, i modsætning til modtageren, som ikke har de store muligheder for at dyrke brombær i altankasserne.

:o)

3 kommentarer:

 1. Øv med de stikkelsbær - kan sagtens forestille mig din ærgrelse - og din super, hyper lugte/smagssans ;-). Men bortset fra det : lækkert med sommer på glas

  SvarSlet
  Svar
  1. En god lugtesans er ind imellem en pestilens - specielt når ens mand ikke kan lugte sine egne løbesko ;o)

   HELDIGVIS fandt jeg et par poser med frosne stikkelsbær fra sidste års høst i fryseren, så min passion for stikkelsbærmarmelade kan vist alligevel tilfredsstilles igen i år.

   Slet
 2. Ej hvor lækkert(:

  Du er velkommen til at tage et kig forbi min give away, som er fra Tante Grøn(:

  http://kreaman.blogspot.dk/2012/08/give-away-nr-2.html

  SvarSlet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz