søndag den 28. september 2008

"Tutti Frutti"Familien Putz' vindruer vokser i stort antal opad vores sydvendte mur i haven.
De ser fantastiske ud...


... og smager faktisk også ganske udmærket, men der er simpelthen så mange, at man bliver træt af dem i længden - og ungerne gider dem ikke, for der er "sten" i dem.


Noget må derfor gøres!
Karsten plukkede vindruerne...

Vores Tubtrug indeholder 14 liter - og der var top på første gang.

Det er et par uger siden vi kogte saft af vinen på billedet, og i dag plukkede han så igen...

Der var ikke helt så mange druer som sidste gang, men rigeligt til at der måtte tilsættes druer til Tutti Fruttien flere gange.

Først bliver vinen "Debugged".
Frau Putz hader nemlig tanken om kogte edderkopper i saften, så de bliver minutiøst skyllet...... hvorefter de puttes op i Tutti Fruttiens øverste gryde.

Billedet viser systemet i en "Tutti Frutti".
Kogende vand i nederste gryde (Står på dette billede og varmer op på komfuret).
Opsamling af saft i mindterste gryde - midterhullet er stedet, hvor dampen fra det kogende vand nederst ledes igennem...
Øverst gryden med frugten, som pga. dampen smider al saft, som så løber igennem hullerne ned i midten.Så er Tutti Fruttien samlet - og så må man bare vente tålmodigt....

Dryp, dryp, dryp, dryp...

Undervejs i forløbet tappes der saft fra den midterste sektion, så den ikke løber over, og når frugten er faldet sammen kan der lægges mere oven i den øverste gryde.

Dagens udbytte. Bliver til ca. 7 liter koncentreret saft, når det engang bliver sødet.

Først bliver det dog frosset ned - og så kan Frau Putz tage det op ind imellem, når trangen til smagen af sommer dukker op.
Til den tid koges saften op, der tilsættes sukker, køles af, færdig - og så fortyndes saften 1:4 og giver derfor ca. 30 liter færdigblandet vindruesaftevand.
Altså er dagens udbytte ganske rimeligt - og med en meget minimal indsats.
Tilbage i øverste gryde findes skind, stængler og vindruekerner...

... og tilbage står så kun opvasken :o(
Men den gemmer Frau Putz nok lidt endnu!

:o)

Det var så beretningen om en "Tutti Frutti". For alle de, der ikke var indviede i sådan en rigtig "Husmoder-ting". (Fnis!)

2 kommentarer:

 1. Hvor meget sukker skal der i en gang usødet druesaft for at det bliver nogenlunde til at drikke? (altså f.eks. pr. 100 g. eller pr kg osv.?..

  Sine:)

  SvarSlet
 2. Jeg kan ikke give dig et præcist svar - for det afhænger i sagens natur af, hvor søde dine druer er - og hvor sød du ønsker din saft.
  Vores udgave (med meget modne druer) behøver heldigvis meget lidt sukker, så det er væsentligt sundere end det købte alternativ.
  ~ Karina

  SvarSlet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz