tirsdag den 1. oktober 2013

Spørgsmål til Blogland: Kan man filte på "kogt uld" ?

Kære kloge og kreative læsere
Jeg har et spørgsmål til de af jer, der filter uld. 

Jeg selv forsøger som regel ihærdigt at undgå, at mit uld filter...

Men nu har jeg nogle planer om at lade en flok spejdere lave bålpuder - og jeg tænkte, at vi måske kunne sæbevands-filte med kartet uld på en baggrund af "kogt uld", som kan købes i metermål til rimelige penge hos f.eks. Stof 2000.

Billedet er lånt her fra en tutorial om at filte uld uden om et stykke sæbe.

Men kan man overhovedet det? 
Vil ulden sidde fast på den kogte uld? 
Vil filtningen få den kogte uld til at skrumpe de steder, hvor der bliver filtet et motiv, så det ender med bæk-og-bølge i stedet for et rimeligt firkantet resultat, som kan sys sammen til et betræk?

Jeg kunne selvfølgelig godt kaste mig ud i nogle eksperimenter selv - men hvis nogen af jer nu allerede ligger inde med viden, som I har lyst til at dele, vil jeg blive rigtigt glad... 

:o)

4 kommentarer:

 1. Godt spoergsmaal, de svar er jeg ogsaa nysgerrig paa. Umiddelbart skulle man tro at det ikke ville kunne lade sig goere, men inden for uldens teori er alt ikke lige logisk.

  SvarSlet
 2. Hej Frau P
  Det kan du godt. Der er i hvert fald 2 metoder jeg har brugt,
  1) brug en filtenål og forskellige garner , lidt tykkere garn er godt og farverne bestemmer du.. Garnet lægger du i de mønstre du nu synes og nålefilter "pynten" ned i den kogte uld . Denne metode er god hvis man gerne vil have lidt styring på sin pynt. Du kan bruge ALLE typer garn til pynt og husk en skumplade !! under dit arbejde, da filtenåle er skarpe og har modhager,
  2) Køb enten Merinokarteflor eller kæmmet Merino . Karteflor er nemmere at arbejde med og man er næsten sikker på et godt resultat.
  Bred kartefloren ud på puderne..et tynd lag og gerne med mange farver fordelt som man nu kan lide det. Når det er gjort, finder du et stykke gardin..gardisette som er gennemsigtigt ! og lægger det over dit pynt på puden. Lav et sæbebad med varmt vand og sæbespåner. Vandet skal føles lidt fedtet, og så stænker du vand på med din stænkeflaske ( alternativt en sodavandsflaske med låg , hvor du laver huller med en stoppenål i låget)..
  der skal ikke så meget sæbevand på, men det er vigtigt at du vådter al pynten. Så gnider du med håndfladen stille og roligt med cirklende bevægelser ovenpå gardisetten,, udefra og ind mod midten ..stænker igen lidt vand på Når du fornemmer at pynten bider sig let fast i din uld/ puden , kan du trykke med lidt hårdere med hænderne.Kartefloren skal slippe dit gardisette efterhånden
  . Kartefloren arbejder sig ned i din pude og du kan let se , når det er godt nok.
  Kæmmet Merino er sværere at arbejde med hvis man ikke har så meget erfaring med filtning
  Håber du kan bruge mit lange indput til at skabe en succes :)
  Mvh
  Annette Goldbech
  Rosenlund garn og uldprodukter.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Super! Tak for hjælpen Annette. Jeg har kartet uld beregnet til filtning på lager - men var mest usikker på, om det kan lade sig gøre at filte på den kogte uld, om den skrumper og bliver mindre der, hvor der er lagt et ekstra lag uld på.

   Tror jeg kaster mig ud i et eksperiment med kogt uld i weekenden. Så kan mine egne unger få lov til at lave et betræk til hver sin sofapude. De gamle kunne nemlig godt trænge til en udskiftning, og så kan vi da få lidt erfaringer med det hele, før vi kaster os ud i en flok på 30 ulveunger...

   ~ Karina

   Slet
 3. Det lyder som en super ide til spejderbørn.

  Jeg ved i virkeligheden ingenting, men det er også ligemeget, Annette har jo fortalt så alle kan forstå.
  Jeg tænkte også nålefiltning, men det gør hurtigt ondt, og sæbevand er næsten sjovere. Og så tænkte jeg at den kogte uld må da være skrumpet så meget som sådan noget kan skrumpe efter kogebehandlingen :)

  Jeg glæder mig til at høre fortsættelsen.

  SvarSlet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz