tirsdag den 1. november 2011

Slut med uhyggelig hygge

Så er Halloween overstået for denne gang - og jeg kan pakke spindelsvævet, edderkopperne, gravstenene, dødningehovederne og de sorte lys ned sammen med alt det øvrige, som har skabt uhyggelig hygge her i huset igennem de sidste dage.


Nogle mennesker har samme holdning til Halloween som jeg har til Valentines Day. Det er noget nymodens, amerikaniseret, kommersielt pjat - og ikke en tradition vi skal have i Danmark.Halloween i den udformning den efterhånden er ved at tage i Danmark kan måske godt kategoriseres på den måde - men Allehelgensaften (All Hallows Evening ~ Halloween) er altså ikke noget nyt påfund. Snarere ældgammelt. Og i hvert fald ældre end adventskransen (som kom til Danmark omkring 1. Verdenskrig), julekalendere og kalenderlys (ca. 1920-erne og 30-erne).  Og hvem stiller spørgsmål ved deres eksistensberettigelse?


Mit bud er, at Halloween efterhånden vil blive en lige så fast tradition som fastelavn - og at vores børn slet ikke vil se det som en ny tradition, når de klæder deres egne børn uhyggeligt ud og holder fast i at holde den fest, som bryder ind i den mest mørke og triste årstid i Danmark.


Vi har i hvert fald hygget os, og selv Gemalen endte med at være grebet - selv om han var meget skeptisk. Han hader udklædningsfester - og der må man så sige, at han valgte helt forkert, da han tog mig til kone
;o)
De tekniske udfordringer med at få Grumme Grindelweld til at dukke op fra graven fik ham dog omvendt  ;o)


Vores fest blev holdt lørdag - men det var jo først i går at Halloween fejres i USA - og derfor også i Danmark. Så børnene klædte sig ud - og så gik de en tur i nabolaget og råbte "Slik eller ballade".  Rigtigt mange mennesker havde faktisk slik klar til de udklædte børn - og det viser mig også, at vi bestemt ikke er de eneste, der har taget traditionen til os.


Vel hjemme igen - lææænge efter mørkets frembrud - blev slikket delt, beundret og smagt, og de her børn er i hvert fald klar igen næste år!


;o)

1 kommentar:

  1. Det ser da vildt (u)hyggeligt ud:) Men sig' mig: hvordan har du dog lavet kagen på billedet? Den er simpelthen så kreativ!

    SvarSlet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz