mandag den 2. november 2009

Øko-Hostess Putz


Gemalen er lidt af en "Øko-flipper" (Og jo, det kalder jeg ham altså!)

Han går meget op i det der med miljøet - og har lavet adskillige tiltag i vores hus for at belaste miljøet mindst muligt.
Jeg er med ham, så længe det bare ikke går ud over vores daglige liv eller vores komfort. Jeg har til tider protesteret, når hans ideer ikke var rentable - eller hvis jeg føler, at det går for vidt med alt dette miljø-halløj!

Det er i mine øjne helt naturligt at samle regnvand op og genbruge det. I øjeblikket samler vi nok op til havevanding - og jeg ville da gerne opsamle til toiletterne o.lign. også. Hvis det kan hænge sammen økonomisk.


Vi har sparepærer alle de stedet det kan lade sig gøre. Jeg vil dog ikke have dem i de lamper, hvor det ser åndsvagt ud, f.eks. fordi de hænger nedenud. Vi slukker også for alle apperater, så de ikke bruger stand-by-strøm. Slukker for lyset, når vi forlader et rum.
Men vi er ikke helt enige om det med "hyggebelysning". Jeg mener nemlig godt, at man kan lade 2 x 7 Watt stå og brænde i husets gennemgangsrum, så det ikke virker uhyggeligt - og så huset også ser hyggeligt ud udefra.

Efterisolering af vores gamle hus for en mindre formue. Sparer sikkert også penge på varmebudgettet - og en gang, når vi vinder i Lotto får vi nok også taget et "termisk" foto (eller hvad det nu hedder), så vi kan se, om vi har varme sokler.

Det gamle, elendige gasfyr er udskiftet med et moderne gasfyr. Fylder så heller ikke lige halvdelen af badeværelset, så vi nu rent faktisk har et rimeligt badeværelse, hvor vi før havde en bruser i et fyrrum.
Til gengæld kan vi ikke helt blive enige om varmekurven på fyret - hvor Gemalen kan gå rundt udendørs i en T-shirt, selv om der er rimfrost på græsset, så er jeg til VARME. Komforttemperatur i min verden er ca. 24 grader - og vi er endt på et kompromis, der ligger omkring de 22 - og så går jeg med en varm sweater indendørs...


Lavtskyllende toiletter, ingen dryppende vandhaner, vandsparende vaskemaskine... Jeg slukker dog ikke for bruseren i de 30 sekunder det tager for mig at sæbe mig ind.
Vinduerne er udskiftet med super lavenergi-vinduer nogle år før det faktisk blev et lovkrav.

Kødløs dag to gange om ugen... har vi ikke, selv om Gemalen længe har fablet om det. Jeg elsker til gengæld kød - og er slet, slet ikke til Tofu, bønner og linser. Det er også begrænset hvor mange gange jeg orker at spise risengrød på et år.

Gemalen cykler hver dag 25 km. til arbejde og 25 km. hjem fra arbejde. Også i snevejr om vinteren, i regnvejr og i pelikan-storm. Det skal bemærkes, at vi har en gammel SPAND af en Ford stående på fortovskanten, som jeg godt mener han kunne tage ind imellem...
Jeg cykler skam også frem og tilbage - men de 3 km. hver vej kan ligesom heller ikke undskyldes. Ville næsten være pinligt at tage bilen for så lidt...

Vi genbruger. Tomme glas og aviser genbruges. Haveaffald bliver også indsamlet og komposteret. Vi afleverer tomme dåser i supermarkedet - også selv om der ikke er pant på.
Klunser gerne det andre kalder for skrald - men går dog ikke i genbrugsbutikker og køber tøj. Har ligesom en grænse der... Jeg ved egentlig ikke hvorfor.

Vores have og drivhus drives økologisk.
Vi har dog købt en flaske Round Up til at fjerne ukrudt UDEN FOR HAVEN - imellem brostenene langs fortovskanten. Det er UMULIGT at luge det væk. Før jeg får alle mulige onde kommentarer om dette vil jeg lige skynde mig at sige, at det ikke har været i brug de sidste 2-3 år - og at jeg i stedet har ønsket mig en gasbrænder, som skulle være mere miljøvenlig - omend stadigvæk ikke miljøvenlig nok... Undskyld. Undskyld!!!

Og hvorfor så al denne snak om Miljø mig her og miljø mig der???

Gemalen kom og spurgte så pænt, om vi ikke kunne melde os som host til nogle af de stakkels har-ikke-råd-til-at-bo-på-hotel-og-alt-er-også-udsolgt-NGO'ere, der kommer til København i December. De kommer fra hele verden...
(Og så ikke et ord om, at det sikkert ville være langt bedre for miljøet, hvis de alle sammen blev hjemme - og i stedet holdt en video-konference... Men det er vist ikke noget, man skal sige alt for højt...)

Som Host eller Hostess skal man bo max. 1 times transport fra København, have en seng/sofa/madras den eller de stakkels har-ikke-råd-til-at-bo-på-hotel-og-alt-er-også-udsolgt-NGO'ere kan sove på - og så skal de have adgang til et bad.

Det skulle vi nok lige kunne klare. Faktisk kan de jo få hele underetagen, hvor der er "gæsteværelse", bad og grovkøkken. Så kan de jo også lave mad selv, og slipper for McDie...
OK, så...

Nå... men hvor længe skal vi så have sådan en stakkels har-ikke-råd-til-at-bo-på-hotel-og-alt-er-også-udsolgt-NGO'er til at bo hos os?

Ja... man kan jo melde sig til minimum 2 overnatninger... og så op til 15...

Godt så. Jamen så tager jeg da bare lige 15 dage sammen med endnu en Øko-flipper. Nej. Lad os da bare tage to. Vi har jo en dobbeltseng... Og de må da gerne medbringe børn også...Jeg håber virkelig ikke, at vi får sådan en hellig Tofu-spisende vil-ikke-gå-med-lædersko og Spiser-ikke-kød og vasker-I-virkelig-tøj-i-sæbe og jeg-tager-altid-bad-i-koldt-vand familie til at bo i kælderen i 14 dage. (Hvem sagde fordomme???)

Det vil selvfølgelig være OK, men jeg er jo GIFT med en Øko-flipper og ved, at de ikke kan lade være med at forsøge at overbevise andre om, at de har den evige sandhed. At mine 2 x 7 Watt er skyld i jordens undergang. Mindst!

Så er jeg bange for, at jeg kommer til at gå helt over i den modsatte grøft. Bare fordi jeg HADER at blive presset ud i noget.
Så skal den søreme få på alle tænd-kontakterne, der skal fyres for fuglene, serveres store oksekødsbøffer og jeg skal ligge i mit karbad med bobler helt op til loftet...

Hvad med dig? Er du Øko-flipper eller mere nede-på-jorden-og-skal-da-gerne-deltage-så-længe-jeg-ikke-skal-lave-alt-for-meget-om ???

Hvis du skulle have lyst til at få din helt egen Øko-flipper boende i en periode i forbindelse med topmødet - så gå ind på http://www.newlifecopenhagen.dk/ og registrer dig.


Gemalen skal i hvert fald være Host - og jeg er derfor Hostess Putz. I økologisk grøn

:o)

6 kommentarer:

 1. LOL - jeg er hvad der bedst kan beskrives som en "Tree Hugging Liberal". Din øko-flipper og jeg minder vist meget om hinanden. Min last er "flybrændstof".

  SvarSlet
 2. Jeg er øko-flipperen her i huset, dog uden at være helt hysterisk.
  Synes bare at vi alle godt kan yde vores til at stoppe klimaforandringerne.
  Min kæphest er virksomheders forurening. Og så bruger jeg flybrændstof som skalkeskjul for min flyskræk ;-)
  Jeg er ved at søge legater så sønnikes børnehave kan blive miljøvenlig - vandhaner med senorer, solceller og -fangere osv osv. Et spændende projekt.

  SvarSlet
 3. Eg ler litt medan eg les. For eg er ikkje ein øko-flipper, men mannen min er verre... Vi sorterar avfallet, men har enno ikkje kompost til matavfall. Derimot har vi kanin;)
  Eg er ganske flink til å skrue av lys, og vi har ein del sparelyspærer. Vi har eit ganske nytt hus, med gode tette veggar og og vindu, så det er lite fyring for kråkene.

  Mi største svakheit er kanske bilen... Uff...

  SvarSlet
 4. Jeg må trille mig rundt af grin over dit skønne indlæg og dine meget "fine" udtryk....
  Jeg må jo nok erkende at jeg er ret enig med dig i langt det meste, på trods af at vi også slukker for alle aparater inden sengetid ;-)

  SvarSlet
 5. Hej-og-tillykke-med-den-nye-titel-Øko-Hostess-Putz:0)

  Super skønt indlæg, grinende fik jeg mig læst igennem øko-indlægget - elsker simpelthen din skrivestil - skøn humor!

  SvarSlet
 6. Hvad jeg gør for miljøet?

  Nok ikke særlig meget - og det har jeg det fint nok med.

  Jeg har sparepærer i de fleste lamper - også selvom de stikker udenfor! Slukker (for det meste) lyset i de rum, jeg forlader - med mindre jeg vader frem og tilbage imellem dem.

  Jeg ville gerne sortere mit affald i "køkkenaffald" og "andet skrald", men det kan ikke lade sig gøre her i kommunen. (Da jeg boede på Amager i 90-92 kunne det sjovt nok godt lade sig gøre!)

  Eneste affalds-sorterings-mulighed er den papir/glascontainer hver hustand har fået opsat og som bliver tømt hver 3-4 uge. Den bruger jeg så også flittigt - mest papirdelen dog ;o)

  Flyver højst på ferie 1x årligt og i år skal jeg slet ikke afsted.

  Ellers gør jeg vist ikke rigtig noget for miljøet.

  Jeg bliver så træt, når folk bliver hysteriske omkring en sag - og det er uanset hvilken sag det er ;o)

  Så lukker jeg ørerne. Af samme grund ser jeg oftest nyheder forskudt, så jeg kan spole forbi "klima-nyheder" - de hænger mig langt ud af halsen ;o)

  ... og nu vil jeg kigge lidt nærmere på din blog. Det er vist første gang jeg er herinde.

  SvarSlet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz