Vores have har udviklet sig meget siden vi købte huset for snart 9 år siden - og det samme har vores kendskab til planter og andre elementer i haven.
De tidligere ejere havde bestemt ikke interesseret sig for have - og mange af de elementer, der var i haven da de overtog den fra de foregående ejere engang i halvfjerdserne, var med tiden blevet ødelagt.
Havens træer var for eksempel beskåret så forkert, at regnvand var trængt ind i træernes kerne og de fleste af dem var ved at rådne op indefra. Store grene knækkede af og var til fare for alle.
Af de træer der var i haven på det tidspunkt, er der derfor kun et enkelt æbletræ tilbage - og det var stynet så kraftigt, at det nærmest ikke lignede et træ. Med tiden har det igen fået grene - men kønt er det bestemt ikke. Det er kun den rige høst af æbler, der "freder" træet.
Min far er ukrudtets fjende nr. 1. Han hakker hver eneste dag ukrudt i sin have - og min barndoms have har derfor ikke givet mig noget større kendskab til ukrudt.
Den første sommer vi boede i huset lod vi haven være stort set i fred. Vi ville jo se "hvad der var i haven", før vi påbegyndte den helt store omlægning. Tænk, hvis vi fjernede nogle fine, gamle planter...
"Skal I ikke have fjernet alt det Skvalderkål?" spurgte Svigerfar en dejlig sommerdag.
"Skvalderkål????"
Og vi gik ellers lige og var så glade for de fine, grønne bunddækkende planter nede i det store bed under pæretræet...
De tidligere ejere har åbenbart også været glade for skvalderkål. I hvert fald var det den plante, der var mest rigt repræsenteret i haven - og den er der fortsat, ni år senere, selv om vi har gjort vores bedste for at udrydde den.
;o)
Åh ja skvadderkål.
SvarSletDen er faktisk meget smuk men UHHH den spreder sig.
HVis man ikke holder den nede så er den i haven på nul komma fem.
Og man kan ikke sprøjte for slår man alt andet ihjel.
Den skal graves op så man får rødderne med.
Jeg anbefaler hyppig slåning med græsslåmaskine. Så bliver skvalderkålen altså træt efterhånden.
SvarSlet