søndag den 7. februar 2010

Hvederugbrød


Vi bager efterhånden alt vores brød selv. Gider simpelthen ikke det købte brød, som mange gange er en skuffelse - og i hvert fald sjældent er de 23-27 kroner værd, som "Deres Håndværks Bager" mener at kunne forlange for et "brød-mix-tilsat-vand-og-kastet-i-en-form"-brød.
Efter at Agnes kom ind i familien har brødbagningen ikke krævet de store armbevægelser, og vi bager mange brød - og så var det jo lige, at jeg fik lyst til at prøve at bage rugbrød også.
Min mor bagte selv rugbrød i en periode (hvorfor holdt hun mon op med det?) - og jeg fandt hendes opskrift frem fra gemmerne.
Surdejen blev hevet frem fra hjørnet i køleskabet og genoplivet over et par dage, og Gemalen blev sendt i byen for at købe rugkerner og rugmel.
Men... de knækkede rugkerner viste sig at være af hvede... og der stod jeg med alle mine talenter og de fleste ingredienser i skålen...
What to do? I med hvedekernerne. Sådan. Det kan vel ikke gå helt galt...
Det gjorde det heller ikke. Efter 15 timers hævning, yderligere vand og rugmel tilsat, 2 timers efterhævning i formene og 2 timer i ovnen fik vi ganske udmærket rugbrød ud af det. Jeg vil endda gå så langt som til at påstå, at man ikke kan smage, at der ikke er rugkerner i...

6 kommentarer:

 1. Det ser lækkert ud. Jeg har også tit haft lyst til at kaste mig over at bage rugbrød, men synes det lyder til at være lidt af en videnskab...

  SvarSlet
 2. Det ser godt ud. Glæder mig til om en masse uger, hvor køkkenet er færdigt her. Nyt køkken = nye projekter = ny surdej, og så skal der bages rugbrød tror jeg.
  Ha' en god uge du!

  SvarSlet
 3. Nybagt rugbrød, koldt smør...uhm...

  SvarSlet
 4. Det ser bare så lækkert ud dit bagværk! Kan næsten dufte det.

  Jeg har givet dig en award - se mere på min blog.

  KH. Lisbeth

  SvarSlet
 5. Så sent som i søndags sukkede jeg henført over brødbagningen at jeg så gerne ville have en ælter-ting. Hvad er Agnes for sag? Jeg har nemlig ikke spor forstand på den slags.

  SvarSlet
 6. Det var en lekker oppskrift - den skal jeg igang med i morgen !

  Tusen takk og husk nå på at Telemark venter til neste gang du kommer tilbake. Det skal ingen steds hen.

  phenixmumklem

  SvarSlet

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz