mandag den 8. december 2008

Brød i stor stil

Frau Putz har som tidligere nævnt fået et flip med at bage brød.


Yndlingsopskriften lige i øjeblikket er denne, som giver 4 store brød med saft og kraft - og rig mulighed for variation.
Det kræver ca. 5 minutters arbejde dag 1 - og praktisk arbejdstid på ca. 1 time i alt på dag 2. Dog med "pauser" ind imellem.
En rimelig indsats for brød til et par uger i Familien Putz.

Frau Putz' grovbrød (4 stk)
Dag 1 - Surdej:
200 g. grahamsmel
150 g. skårne rugkerner eller "3-korns-blanding" eller anden blanding af grove kerner.
8 dl. kærnemælk

Det hele blandes sammen i en stor skål. Stilles ved stuetemperatur i minimum 12 timer.

Dag 2:
50 g. gær
7 dl lunkent vand
2 spsk. flydende honning
2 spsk. salt
4 groft revne æbler (Vi bruger af lageret af madæbler i udestuen...)
125 g. rugmel

Det hele blandes sammen - og nu kan dejen deles, hvis man ønsker forskellige typer brød.
I weekenden blev der lavet 3 forskellige slags brød her i huset, og der er tidligere lavet andre versioner.
Weekendens projekt var to brød med julekrydderier (Kanel, koriander og nelliker). Så blev der lavet et brød med rosiner og fint revet citronskal - og til sidst et helt neutralt brød.
Du kan også tilsætte tørrede eller friske krydderurter, oliven i mindre stykker og soltørrede tomater - så er den italienske stemning ligesom slået an.
Eller groft hakkede nødder og tørret frugt i mindre stykker.
Og så kan du selvfølgelig tilsætte ekstra frø og kerner, f.eks. hørfrø, solsikkefrø, grove havregryn o.lign.

Når det eventuelle "fyld" er tilsat tilsættes
ca. 4-500 g. hvedemel pr. brød.

Dejen må endelig ikke være for tør.
Æltes godt og stilles til hævning ved stuetemperatur i ca. 1 time. Dejen slås forsigtigt ned og lægges i brødforme - eller formes til brød og lægges på bagepapir.
Efterhæver ca. 30-45 minutter. Brødene pensles, hvorefter de bages i ovnen i ca. 45 minutter ved 175 grader (varmluft!).

Brødene kan fryses.


Og blot for at vise, at det desværre heller ikke altid lykkes for Frau Putz...

Jeg HADER-HADER-HADER slip-let bageforme som ikke vil slippe !

Men det smagte nu ok, selv om det var lidt massakreret...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hej.
Som de fleste andre bloggere ELSKER jeg kommentarer - så læg gerne en hilsen her ;o)
KH
Frau Putz